Parodontologia este studiul sistemului specializat al țesuturilor dure și moi, care susține dinții și le menține poziția pe maxilar. Exista un aparat, cunoscut sub numele de “parodontiu”, care are unele funcții foarte importante: atașează în siguranță dinții de maxilare; acționează ca un amortizor în timpul mușcării și masticatiei și, prin urmare, ajută la prevenirea deteriorării dinților prin forțe excesive; de asemenea menține dinții într-o poziție stabilă în interiorul oaselor maxilare, astfel încât să lucreze împreună eficient și confortabil în timpul masticatiei.

Parodontiul este format din mai multe structuri componente care lucrează împreună. Priza dintelui este în alveola osoasă din maxilarul superior sau inferior în care este poziționat dintele. Sub gingii, rădăcina / rădăcinile dinților, care nu sunt de obicei vizibile într-o cavitate bucală sănătoasă, se intind in alveola osoasa și sunt acoperite de un strat de cement. Legatura stransa dintre cementul rădăcinii și alveola osoasă este asigurată de un aranjament complex de fibre mici, cunoscut sub numele de „ligamentul parodontal”, care ține dintele în loc aproape ca intr-un hamak. Deoarece,  diferitele părți ale parodontiului sunt realizate din țesuturi vii, acestea sunt capabile să se adapteze la schimbările din cavitatea noastra orală în timp, făcând modificări minuscule de formă și grosime care mențin stabilă poziția dinților.

Care este importanța parodontologiei?

Cavitatea bucală poate fi considerată de catre mulți medici stomatologi ca fiind o oglindă a stării generale a corpului tău. În special, statusul nostru parodontal ne poate spune adesea mai mult decât pur și simplu ce se întâmplă local în gingiile noastre. Deși parodontita este întotdeauna declanșată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe dinți, bolile care afectează restul corpului, cunoscute sub numele de “boli sistemice”, pot slăbi structurile de susținere ale dinților.

De asemenea, unele afecțiuni grave sunt constatate în zona cavității bucale înainte de a fi evidente în orice altă parte a corpului. Prin urmare, uneori se întâmplă ca un parodontolog instruit să fie prima persoană care detectează semnele unei boli generale, cum ar fi diabetul sau tulburările de sânge, atunci când examinează gura pacientului. Din cauza acestei asocieri cu starea generală de sănătate și suprapunerea cu alte discipline medicale, parodontologia poate fi considerată pe bună dreptate o formă de stomatologie „holistică”.