Ortodonția este o parte a stomatologiei care corectează dinții  care sunt poziționați necorespunzător. Dinții malpoziționați și cei care nu se potrivesc corect pe arcadă sunt mai greu de igienizat, riscând să se piardă în timp din cauza cariilor dentare sau a bolilor parodontale. Aceștia provoacă un stres suplimentar asupra mușchilor masticatori care poate duce la dureri de cap, gât, umăr sau spate, precum și sindromul DATM (disfuncția articulației temporo-mandibulare). Dinții care nu sunt aliniati corect pot distruge, de asemenea, aspectul zambetului dumneavoastra.

Beneficiile tratamentului ortodontic includ o cavitate bucala mai sănătoasă, o muscatura mai corecta,  un aspect mai plăcut și dinți mai rezistenti.

Când știm că trebuie să ne adresăm unui medic ortodont?

Doar dentistul sau ortodontul poate determina dacă puteți beneficia de tratament ortodontic. Pe baza unui diagnostic care include un istoric complet de sănătate medicală și stomatologică, un examen clinic, modele de studiu ale dinților, radiografii și fotografii speciale, un ortodont poate decide dacă este recomandată ortodonția, elaborând un plan de tratament corect pentru dumneavoastră.

Dacă aveți oricare dintre următoarele anomalii, trebuie neapărat să beneficiați de un tratament ortodontic:

-supraocluzie verticală (dinții frontali superiori se suprapun cu mult peste cei inferiori)

-ocluzie inversă (dinții frontali inferiori sunt iesiți mult în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate)

-ocluzie încrucișată (dinții superiori nu se potrivesc în față peste cei inferiori, la o muscatură normală)

-ocluzie deschisă (se formează un spațiu între marginile incizale ale dinților frontali

și/sau suprafetele ocluzale ale dintilor laterali, atunci când muscați pe dinții posteriori)

-malocluzie (1:pe linia mediană – linia interdentara a dinților frontali superiori nu se aliniază cu cea a dinților frontali inferiori; 2:dinți cu spațieri – spații interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dinților sau al dinților care nu ocupa toată arcada; 3:inghesuire dentară – există prea mulți dinți pentru a avea loc pe arcada dentară, sau acestia au un volum prea mare pentru dimensiunile arcadei)

 

Cum funcționează tratamentul ortodontic?

Există multe tipuri diferite de aparate, atât fixe, cât și mobile, fiind folosite pentru a ajuta la ghidarea erupției dentare, migrarea dinților, relaxarea mușchilor și stimularea creșterii maxilarelor. Aceste aparate funcționează, punând o presiune blândă pe dinți și maxilare. Severitatea problemei dvs. va determina ce abordare ortodontică poate fi mai eficientă https://www.modernpropertysolutions.com.

Aparatele fixe includ:

Cele mai obișnuite aparate fixe constau în inele, arcuri și braketi. Inelele sunt fixate în jurul dinților și sunt folosite ca ancore pentru aparat, în timp ce Braketii sunt cel mai adesea lipiți de partea din față a dintelui. Arcul este trecut prin braketi și atașat la inele. Strângerea sârmei arcului pune tensiune pe dinți, mutându-i treptat în poziția lor corectă.  Arcul este, de obicei, ajustat lunar pentru a produce rezultatele dorite, care pot fi obținute începând de la câteva luni până la câțiva ani. Braketii de astăzi sunt mai mici, mai ușori și prezintă mult mai puțin metal decât în ​​trecut. Elasticele au culori vii pentru copii, precum și nuante albe sau transparente preferate de mulți adulți.

Aparate fixe speciale – sunt utilizate pentru a controla suptul degetelor mari, împingerea limbii în fața în momentul inghițirii, precum și pentru alte obiceiuri vicioase; aceste aparate sunt atașate de dinți prin inele. Deoarece sunt foarte incomode în timpul meselor, acestea trebuie utilizate doar ca ultimă soluție.

Menținerea spațiului fix – în cazul în care un dinte temporar se pierde prematur, un menținător de spațiu este folosit pentru a păstra spațiul pe arcada până la erupția dintelui permanent. Este atașat un inel la un dinte vecin spațiului gol de care se prinde un arc întins până la dintele de cealaltă parte a spațiului.

 

Aparatele mobile includ:

Aliniatoare – sunt o alternativă la aparatele tradiționale pentru adulți, fiind folosite de un număr tot mai mare de ortodonți, pentru a muta dinții în același mod în care funcționează aparatele fixe, numai ca fără arcuri și braketi. Acestea sunt practic invizibile și sunt îndepărtate pentru a mânca și peria.

Menținerea spațiului amovibil – aceste dispozitive servesc aceeași funcție ca și menținătorii spațiului fix. Sunt confecționate dintr-o bază acrilică care se potrivește peste maxilar și au margini de plastic sau sârmă între dinți speciale pentru a menține spațiul dintre ei deschis.

Aparate ce dirijeaza cresterea maxilarelor – numite și ” disjunctoare „, aceste dispozitive sunt purtate pe maxilarul superior sau inferior și ajută la stimularea dezvoltării maxilarului în sens sagital și/sau transversal.  Pot fi utilizate și pentru disfuncții ale articulațiilor temporomandibulare (DATM).

Scutul de buze și obrajii – acesta este conceput pentru a ține buzele sau obrajii departe de dinți. Mușchii buzelor și obrazului pot exercita presiune asupra dinților, iar aceste baraje ajută la ameliorarea acestei presiuni.

Disjunctor palatinal – dispozitiv folosit pentru lărgirea arcului maxilarului superior. Este o placă de plastic care se potrivește peste bolta palatină. Presiunea exterioară aplicată pe mijlocul plăcii prin șuruburi forțează îmbinarea lungimii oaselor palatului, lărgind zona palatină.

Gutiere – purtate peste dinții aliniați, aceste dispozitive împiedică mutarea dinților în poziția lor anterioară. De asemenea, pot fi modificate și utilizate pentru a preveni unele obiceiuri vicioase.