Endodonția este ramura stomatologică care se ocupă de studiul și tratamentul infecțiilor pulpei dentare și de complicațiile sale în țesutul periapical. Terapia endodontică (tratamentul de canal al rădăcinilor) este secvența de tratament pentru pulpa unui dinte, care are ca rezultat eliminarea infecției și protejarea dintelui decontaminat de posibilele invazii microbiene ce pot avea loc in viitor.
Terapia canalului radicular este una dintre cele mai frecvente proceduri. Dacă pulpa dentară sau țesutul periapical se îmbolnăvește sau are o reacție, este necesar acest tratament endodontic pentru salvarea dintelui.
Care sunt obiectivele tratamentului endodontic?
Primul obiectiv al unui tratament endodontic este eliminarea agenților cauzali. În mod normal, toate infecțiile pulpei dentare sunt o dezvoltare secundară a cariilor dentare care pătrund prin smalț și dentină pentru a ajunge la pulpă. Totuși, în unele cazuri, infiltrația microbiană a pulpei dentare poate apărea ca rezultat al unei traume.
Indiferent de natura agentului străin, țesutul pulpei dentare (ca toate țesuturile umane) va încerca să răspundă la aceste atacuri, acest proces bilogic numindu-se „inflamație”.
Există o diferenţă considerabilă între inflamaţie şi infecţie, iar abordarea terapeutică va depinde în mare măsură de aceasta.
A)Inflamația
Inflamația este un răspuns biologic complex al diferitelor țesuturi la stimuli nocivi, precum agenți patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci ) sau celule deteriorate sau iritante (toxine produse de agenți de infecție, agenți foarte fierbinți, agenți chimici nocivi etc.).
Semnele întalnite atunci când avem de-a face cu o inflamație acută sunt durerea, căldura, roșeața, umflarea și pierderea funcției. Practic, inflamația este o încercare de protecție a organismului, de a îndepărta factorii nocivi și de a iniția procesul de vindecare.
Atunci când pulpa dentară se inflamează, presiunea începe să se acumuleze în cavitatea pulpei. Spre deosebire de alte părți ale corpului în care presiunea se poate raspandi prin țesuturile moi din jur, cavitatea pulpei este înconjurată de țesuturi dure care nu permit răspândirea presiunii.
B)Infecția
Infecția este invazia țesuturilor gazdă de către microorganisme care provoacă boli, cum ar fi: bacterii, virusuri, ciuperci etc.. Infecțiile pulpei dentare sunt cauzate de bacteriile din carii dentare, care pătrund prin smalț și dentină pentru a ajunge la pulpă.
Un alt rol al tratamentului endodontic îl reprezină protejarea dinților de la viitoarele invazii bacteriene.
După ce infecția (și alți iritanți) au fost eliminate și toate structurile dintelui decontaminate, este vital să protejăm dintele de viitoarele infecții. Pentru aceasta, canalele radiculare și dinții sunt sigilate cu materiale specifice.